razno 012Fini mesni rolat sa “rizom” od karfiola.

Sastojci:

  • 500 grama mlevenog mesa
  • 1 veci crni luk
  • 1/2 – 1 praziluk/poriluk
  • 100 grama dimljene slanine
  • 1 kasikica soli
  • mleveni biber, zacini po zelji
  • 1 jaje (za hrono 1 belance)
  • seckani svezi persun
  • maslinovo ulje ili mast

Za nadev:

  • 1/2 manjeg karfiola/cvjetace
  • sol, biber
  • komadic maslaca
  • 1 belance

Priprema:

U tiganju na malo maslinovog ulja proprziti sitno naseckanu slaninu i izvaditi je na kuhinjski papir da se ocedi.

U istom tiganju proprziti naseckani crni luk i praziluk i ostaviti da se malo ohladi.

Pomesati sa mlevenim mesom, dodati zacine po ukusu i kockice slanine. Na kraju dodati blago ulupano jaje da poveze sve sastojke i smesu na 1/2 sata staviti u frizider.

Za nadev karfiol iseci na cvetice i usitniti u blenderu. Posoliti i pobiberiti. Dodati komadic maslaca i belance te rukom zamesiti smesu.

Mleveno meso rastanjiti na aluminijskoj foliji. Preko kore ravnomerno rasporediti nadev od karfiola. Pazljivo pomocu folije umotati rolat i dobro ga umotati da se ne otvori tokom pecenja.

razno 008

Staviti u tepsiju, pazeci da preklop rolata bude na dnu tepsije da se posle rolat lakse reze. Okolo sipati malo vode i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Izvaditi tepsiju iz rerne, pricekati malo da vas ne opece para i onda rastvoriti foliju sa nozem i vratiti da se pece jos 10-ak minuta.

Pecen i prohladjeni rolat iseci na deblje snite i posluziti uz prilog po zelji.

razno 013

Recept je iz “Hrono Kuvara” br.4.

razno 014

Advertisements