coko-koko-010

Fini, kremasti kolac bez glutena za ljubitelje kokosa 🙂

Sastojci:

  • 12 jaja
  • po ukusu stevia i eritritol
  • 120 grama kokosovog brasna (ribani kokos)
  • 2 kasike nezasladjenog kakaa
  • 200-250 grama maslaca/putra
  • 1 konzerva kokosovog mleka (400 ml)
  • 1 kasika kakaa
  • 40 grama ribanog kokosa
  • + kokos za posipanje

Priprema:

Dan uoci staviti konzervu kokosovog mleka u frizider.

Izvaditi maslac iz frizidera da se opusti na sobnoj temperaturi.

Odvojiti belanjke od zumanjaka. U posudu staviti 6 belanjaka i ulupati ih u cvrst sneg sa prstohvatom soli. Dodati eritritol samleven u mlinu za kafu i steviu do zeljene slatkoce. Dobro izmiksati pa varjacom lagano umesati 60 grama kokosovog brasna (ribani kokos). Sipati u tepsiju oblozenu pek papirom velicine 25 x 35 cm i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 15-17 minuta. Proveriti sa cackalicom ili nozicem da li je peceno.

Ispeci jos jedan isti biskvit.

Za FIL prvo izmiksati 12 zumanjaka sa 2 kasike kakaa i sa samlevenim eritritolom i steviom do zeljene slatkoce. Nastaviti mutiti na pari. U ohladjeno dodati maslac i dobro izmiksati.

Izvaditi konzervu kokosovog mleka iz frizidera i samo odvojiti gusti deo. U to dodati, 1 kasiku kakaa, steviu i 40 grama ribanog kokosa samlevenog u mlinu za kafu.

Premazati preko prvog biksvita i preko namazati pola fila. Preklopiti sa drugim biskvitom pa gore namazati ostatak fila. Poravnati, isarati viljuskom pa posuti sa ribanim kokosom.

Ostaviti u frizideru par sati da se dobro ohladi.

  • Fil sa kokosovim mlekom se moze i izostaviti. Ako se pravi moze se izostaviti dodavanje kakaa.

Fil sa kokosovim mlekom je radjen po ovoj ideji za fil, a inspiraciju za sam kolac sam nasla u ovom receptu i pokusala da napravim ZK verziju.

Advertisements