folklor-011

Na blogu “Gaga u kujni” moze se pronaci vise recepata koji se nenamerno poklapaju sa pravilima LCHF ishrane. Kazem “nenamerno” posto su to uglavnom vegeterijanski recepti 🙂 Blog je pravi raj za ukusne salate. Ova salata je pomalo neobicnog ukusa, fina je i kremasta. Pravila sam je sa domacim majonezom.

Sastojci:

  • 3 srednja patlidzana (oko 750 – 800 grama)
  • maslinovo ulje za przenje patlidzana (ili premazivanje)
  • 3 tvrdo kuvana jaja
  • 3 cena belog luka
  • malo jabukovog sirceta
  • 150 grama domaceg majoneza
  • po ukusu soli i bibera
  • pola vezice persunovog lista

Priprema:

Patlidzane ocistiti od drske, oprati i po kori iseci strafte tako da se dobije prugast patlidzan po duzini. Patlidzan iseci na kolutove. Posoliti ih ili staviti u posoljenu vodu pa ocediti i prosusiti kuhinjskim papirom.

Patlidzane proprziti u tiganju na malo maslinovog ulja. Kuvana jaja iseci na kolutove. U soljici pomesati izgnjecen ili iseckan beli luk sa malo jabukovog sirceta.

U odgovarajucu posudu staviti red patlidzana pa nakapati malo mesavine sirceta i belog luka. Posoliti, pobiberiti pa premazati sa majonezom i posuti sa iseckanim persunovim listom.

Ponovo sloziti novi red patlidzana, nakapati beli luk i sirce, premazati majonezom pa naslagati red isecenih jaja. Posoliti i pobiberiti. Sloziti jos dva reda pecenih patlidazana nakapanih sa sircetom i belim lukom te premazanih sa mojonezom. Gornji sloj premazati tankim slojem majoneza i gore naribati jedno kuvano jaje. Ostaviti salatu da se ohladi u frizideru barem sat vremena.

Pred sluzenje salatu dekorisati sa persunovim listom i paradajzicima.

U originalnom receptu navedeno je da ide 100 grama majoneze i 50 grama kisele pavlake. Posto u Zelenoj Kuri kisela pavlaka nije dozvoljena koristila sam samo domaci majonez, a ako ste na LCHF naravno mozete pratiti originalni recept.

Detaljne slike pripreme ovog recepta nalaze se na blogu “Gaga u kujni” 🙂

Advertisements