hleb-003

Ovaj recept pronasla sam na blogu “Istine i lazi o hrani” pod nazivom “Dobar jutarnji kruh”. Brzo i lako pravi, ukusan je, moze stajati nekoliko dana, a moze se izrezati na kriske i zamrznuti. Jako je kalorican i zasitan i dovoljna je mala kolicina da nas zasiti. Zamisljen je da se jede ponekad za dorucak kao samostalni obrok uz neki namaz, a ne kao zamena za obicni hleb uz kuvana jela.

Sastojci:

  • 4-5 jaja (zavisno od velicine)
  • 1.5 dcl (100 grama) lanenih semenki
  • 2 dcl (120 grama) suncokretovih semenki
  • 1.5 dcl (55 grama) kokosovog brasna (ribani kokos)
  • 125 grama grubo naseckanih badema
  • 100 grama maslaca
  • 1 kasika psyllium praska ILI 2-3 kasike zobenih mekinja (oat bran)
  • 1 dcl vode
  • 1 kasikica morske soli
  • po zelji malo cimeta

Priprema:

Maslac ostaviti da omeksa na sobnoj temperaturi.

Zagrejati rernu na 170 stepeni.

Lanene i suncokretove semenke usitniti u elektricnom mlinu za kafu. Neka ostanu malo krupnije. Bademe grubo naseckati.

Istuci jaja pa dodati po redu sve ostale sastojke neprestano mesajuci mikserom.

Izliti testo na tepsiju oblozenu pek papirom pa vlaznim rukama oblikovati okrugli hleb.

Na povrsini posuti semenke po zelji.

Staviti da se pece oko 45 minuta.

Ovaj zdravi hleb moze stajati nekoliko dana. U letnjem periodu ga treba drzati u frizideru, a moze se izrezati na kriske i zamrznuti.

Originalni recept 🙂

Advertisements