peceni-paradajz-002

U ovom receptu se koristi pravo kokosovo brasno. Neutralnog je ukusa i mirisa i ima vecu sposobnost upijanja tekucine pa se cesto koristi u LCHF pecivima.

Ovo je u stvari recept za vafle no posto nemam aparat za njih pokusala sam od iste smese napraviti americke palacinkice i odlicno su mi ispale. Ako imate aparat za vafle preporucujem da pravite u njemu.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 120 grama otopljenog maslaca (moze i kombinacija sa kokosovim uljem)
  • 30 grama pravog koksovog brasna (ne ribani kokos)
  • 1/4 kasikice sode-bikarbone
  • prstohvat soli
  • zacini po ukusu
  • kokosovo ili maslinovo ulje za premazivanje aparata

Priprema:

Rastopiti maslac. Odvojiti belanjke od zumanjaka. Istuci cvrst sneg od belanjaka sa prstohvatom soli. Miksati zumanjke, otopljeni maslac, kokosovo brasno i sodu-bikarbonu. (Ako je ova smesa malo gusca prvo dodati 2-3 kasike snega od belanjaka i izmiksati.)Ā  Polako u zumanjke dodavati kasiku po kasiku umucenih belanjaka i sa varjacom lagano mesati.

Aparat za vafle premazati sa kokosovim ili maslinovim uljem, zagrejati i peci vafle.

Ako se prave palacinkice, vaditi kasikom manje hrpice, kad porumene okrenuti ih i dodati jos malo masnoce. Peci dok lagano ne porumene i sa druge strane.

Mogu se praviti u slatkoj i slanoj verziji. Za slatku verziju dodajte stevie i po zelji malo cimeta ili prave vanilije, a za slanu verziju malo vise posolite i dodajte zacine po zelji. npr. ruzmarin ili neki suvi zacin.

Vise o pravom kokosovom brasnu šŸ™‚

Link za originalni recept šŸ™‚

Advertisements