hummus

Gledam da je vecina recepata koje predlazem sto jednostavnija i od obicnih svakodnevnih sastojaka 😉 Tahini koji ide u ovaj recept zapravo je namaz od susama koji se lako pravi. Sezona je bundeva/tikvi pa predlazem da probate ovaj recept 🙂

Sastojci:

  • 500 grama bundeve (muskatna tikva / butternut squash)
  • 2 pune kasike domaceg tahinija
  • 2 cena belog luka ili beli luk u prahu (cesnjak)
  • 2-3 kasike ekstra devicanskog maslinovog ulja (extra virgin olive oil)
  • sok od 1/2 limuna
  • sol po ukusu
  • po zelji sitna crvena paprika

Priprema:

Bundevu iseci na manje komade, ocistiti od kostica i ispeci u rerni da bude mekana.

Kad se ohladi skinuti koru. Pecenu bundevu staviti u seckalicu zajedno sa tahinijem, belim lukom i soli. Po zelji dodati malo sitne crvene paprike. Dodati malo limunovog soka pa nakon prvog miksanja jos po ukusu da ne bi bilo prekiselo. Dodati pola maslinovog ulja, sve izmiksati pa po potrebi dodati jos do zeljene gustoce.

Prebaciti u posudu za serviranje i po zelji posuti sa przenim susamom/sezamom. Sluziti kao namaz ili kao prilog za rucak.

Ako nemate pripremljen domaci tahini, u tiganju na suvo na laganoj vatri propecite 3-4 kasike susama. Pazite da ne izgori. Peceni susam prebaciti u elekricnu seckalicu i dobro  izmiksati sa maslinovim uljem i malo soli.

Pravljeno je po ovoj ideji 🙂

Advertisements