prokelj-003

U Zelenoj Kuri najveci deo tanjira treba da zauzima zamasceno zeleno lisnato povrce 🙂 Prokelj se nalazi na samom vrhu liste namirnica koje se preporucuju u ZK. Evo jedne jednostavne ideje kako se moze pripremiti…

Sastojci:

  • prokelj/prokulice/kelj pupcar/brussels sprouts
  • maslac/putar
  • limunov sok
  • sol, biber
  • beli luk u prahu
  • razno zacinsko bilje po zelji

Priprema:

Prokelj ocistiti od losih listica i na vrhu ga zaseci u X. Staviti ga da se kuva u posoljenoj kipucoj vodi i paziti da se ne prekuva. Kuvani prokelj isprati pod hladnom vodom i dobro ocediti. U serpi otopiti komad maslaca, dodati ocedjeni prokelj, posoliti, pobiberiti, dodati beli luk u prahu i razno zacinsko bilje po vasem izboru. Kratko prodinstati i na kraju poprskati sa limunovim sokom. Servirati toplo.

Prokelj se takodjer moze skuvati na pari.

P r i p r e m a   k e l j a 🙂

Slicno se priprema i kelj. Izrezani kelj skuvati u posoljenoj vodi ili na pari, izaprati, dobro ocediti i prodinstati na maslacu. Zaciniti po ukusu i poprskati sa limunovim sokom.

rucak-nedelja-005

Na ovom tanjiru uz kelj servirano je meso sa povrcem peceno u pek papiru i guacamole sos. Salata od krastavaca je zacinjena sa maslinovim uljem i jabukovim sircetom.

Razlozi da cesce jedete kelj 🙂

Advertisements