carsko-meso-005Carsko meso se svrstava u kategoriju jeftinijeg mesa no pripremljeno na ovaj nacin postaje pravi specijalitet 🙂 Preporucujem da ga ostavite preko noci u marinadi i sutradan ce te dobiti ukusno, fino i socno meso.

Sastojci:

  • 1 veci komad carskog mesa (pork belly)
  • 2 kasikice Dijon senfa (ili neki senf bez secera)
  • sok od 1/2 limuna
  • 3 cena izgnjecenog belog luka (cesnjak)
  • sol, biber
  • 2-3 kasike maslinovog ulja
  • sol, biber
  • po zelji – domaci zacin
  • suvo zacinsko bilje po zelji – ruzmarin, bosiljak, persin…
  • domaca mast

Priprema:

Carsko meso oprati, osusiti kuhinjskim papirom i ostrim nozem zaseci kozicu u razmaku od 2 cm da se meso posle lakse reze ili iseci mrezicu.

Za marinadu u posudici pomesati sve sastojke osim masti. Meso dobro utrljati sa marinadom, ostatak marinade preliti preko meso i ostaviti u umotanoj posudi u frizideru najmanje 4 sata, a najbolje je tokom noci.

Meso zatim prebaciti u tepsiju, gore iseckati komadice masti ili preliti sa maslinovim uljem, a oko mesa staviti malo vode. Peci oko 20 minuta na 200 stepeni. Zatim meso okrenuti, pokriti aluminijskom folijom i peci jos oko sat vremena pod folijom. U polovini pecenja meso okrenuti i po potrebi dodati jos malo vode i meso podliti sa masnocom od pecenja.

Zatim skinuti foliju i peci dok kozica ne dobije finu rumenu boju.

Peceno meso malo prohladiti i onda rezati.

Pravljeno je po ovoj ideji sa nekim mojim izmenama 🙂

Advertisements