maslac-015

Uobicajeno pravi gurmani vole LCHF jer su jela fino masna, a uz malo truda i jako slasna 🙂 Aromaticni maslac je odlican nacin da jelu istovremeno dodate masnoce i okus. Zaista se lako pravi, a moze se koristiti kao namaz za LCHF peciva i krekere, kao nacin da zamastite kuvano povrce, kao dodatak marinadi za meso i ribu, moze se staviti na peceno meso, dodati u “rizu od karfiola”, u pire od karfiola, brokolija ili bundeve…Obicna kajgana pecena na aromaticnom maslacu dobit ce sasvim drugaciji okus 🙂 Aromaticni maslac zgodan je i za “home made” poklone. Samo zavezete masnice na pakovanje i naglasite domacici da ga odmah stavi u frizider 🙂

Sastojci:

  • 125 grama neslanog maslaca/putra
  • 1/2 kasikice himalajske ili morske soli
  • 1/4 kasikice bibera
  • 2 kasike ekstra devicanskog maslinovog ulja (extra virgin olive oil)
  • 3-4 cena belog luka (cesnjak)
  • 2 kasike svezeg ili suvog persunovog lisca

Priprema:

Maslac treba da je sobne temperature.

U posudi pomesati omeksani maslac, 2 kasike maslinovog ulja, izgnjeceni beli luk, sol, biber i persunovo lisce. Moze se i kratko izmiksati.

Smesu staviti na komad masnog papira za pecenje (pek papir). Umotati i oblikovati manju kobasicu. Uviti krajeve u suprotnom pravcu i ostaviti maslac u frizideru da se svrdne.

Aromaticni maslac se moze cuvati u frizideru do nedelju dana, a u zamrzivacu do 6 meseci. Ostaviti ga da se opusti nakon vadjenja iz zamrzivaca.

Za cuvanje u zamrzivacu sam ga isekla na kolutice i stavila u najlonsku kesicu. Tako odmah imam izmerenu porciju maslaca 🙂

Aromaticni maslac se takodjer moze staviti u silikonske kalupe.

Pravljeno je prema ovoj ideji gde mozete pronaci vise ideja za pripremu aromaticnih maslaca 🙂

Vise o maslacu 🙂

Advertisements