bombice-024

Ovaj recept za krekere privukao mi je paznju jer ne sadrzi jaja, mlecne proizvode i gluten tako da je recept ujedno i postan, a  i odlican za one koji imaju intoleranciju na mlecne proizvode. Odlicni su za grickanje ili uz neki namaz.

Sastojci:

  • soljica lanenog semena (200 ml)
  • 1/2 soljice susama/sezama (100 ml)
  • 1/2 kasikice soli
  • 2 kasikice maslinovog ulja

Priprema:

U posudu staviti seme lana i sipati vodu. Nivo vode treba da bude malo iznad semenki. Ostaviti 1 sat da nabubre.

  • Moze se koristiti zlatni lan, tamni lan ili pola-pola.

Susam propeci u tiganju da suvo da dobije boju i aromu. Ubaciti ga u blender i samleti.

Usitnjenom susamu dodati natopljeni lan, sol i maslinovo ulje i sve zajedno izblendirati.

Susam se takodjer moze samleti u elektricnom mlinu za kafu pa dodati natopljenom lanu i usitniti stapnim mikserom. Smesa ce biti dosta cvrsta. Smesu rasporediti na papir za pecenje i rastanjiti je pomocu nauljenih ruku i nauljene oklagije.

Odmah nozem ili sekacem za pizzu iseci oblike da posle krekeri ne bi pucali.

Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 15 minuta,  a onda smanjiti temperaturu i susiti jos 20-ak minuta. Krekeri su gotovi kad se isuse i lako odvajaju od pek papira. Mozete ih ostaviti da se ohlade u poluotvorenoj rerni.

Lanene semenke se mogu kratko usitniti u blenderu pre natapanja u vodu ili ostaviti cele.

Pravila sam ih po ovom receptu 🙂

 

 

Advertisements