l-c-kolac-014

Od kad sam pocela pisati blog i vise paznje posvecivati ZK receptima jedno od najomiljenijih otkrica mi je domaci “lemon curd” 🙂  Pravi se za par minuta, a odlicno se uklapa uz biskvite, palacinke i razne deserte. U ovom obicnom svakodnevnom kolacu fino se uklopio sa przenim lesnicima.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • stevia i mleveni eritritol do zeljene slatkoce
  • 125 grama lesnika
  • 1 organic ili domaci neprskani limun
  • 50 grama maslaca/putra
  • 50 grama badema u listicima

Priprema:

Lesnike propeci u tiganju na suvo. Pricekati da se malo ohlade, oguliti im kozice pa lesnike samleti u masini za orase ili multipraktiku.

Odvojiti belanjke od zumanjaka, a zumanjke staviti u metalnu posudu jer ce se za kremu mutiti na pari. Belanjke sa prstohvatom soli ulupati u cvrst sneg. Dodati steviu i eritritol (samleven u elektricnom mlinu za kafu) do zeljene slatkoce.

Lagano varjacom ili silikonskom splatulom umesati mleveni lesnik. Manju tepsiju (16 x 28 cm) obloziti pek papirom i sipati smesu. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 16-18 minuta. Proveriti sa nozicem da li je biskvit pecen.

U zumanjke dodati steviu i mleveni eritritol do zeljene slatkoce, naribanu koricu i sok jednog limuna. Izmiksati mikserom, dodati naseckani maslac pa nastaviti kuvati na pari stalno mesajuci sa zicom.

Pola vruce kreme premazati preko vruceg biskvita.

Listice badema na laganoj vatri suvo proprziti u tiganju.

Premazati ostatak kreme i posuti sa listicima badema.

Biskvit sam pravila po ideji od biskvita sa “Reformu tortu” sa bloga “Slatka strana LCHF ishrane”. Umesto lesnika u biksvitu se mogu koristiti mleveni orasi.

Ako imate visak zumanjaka, mozete ih iskoristiti u ovom kolacu i tako povecati kolicinu kreme. Na svaki zumanjak doda se jos po 10 grama maslaca i malo limunovog soka.

 

Advertisements