amazing-bread-002

Ovaj zdravi hleb bez glutena i laktoze je jedna varijanta popularnog recepta za “Amazing bread”. Retko ga pravim jer je fin i mekan i tesko se zaustaviti na 2 tanke kriske 😉

Sastojci:

  • 400 ml LCHF brasna (preporucujem da bar pola bude mleveni badem, a ostalo po izboru – mleveni lan, lesnik, orah, susam/sezam, indijski orascici, suncokret, semenke bundeve)
  • 2 ravne kasikice praska za pecivo (Alnatura)
  • 1 ravna kasikica morske ili himalajske soli
  • 5 kasikica psyllium ljuspica (psyllium husk)
  • 2 kasike jabukovog sirceta (za hrono limunov sok)
  • 4 jaja
  • 200 ml kipuce vode

Priprema:

Ukljuciti rernu da se greje na 200 stepeni.

5 kasikica psyllium ljuspica staviti u mlin za kafu i samleti. U posudi pomesati sitno samleveno “LCHF brasno”, sol, mleveni psyllium i prasak za pecivo. Zatim dodati jabukovo sirce i jaja neprestano muteci mikserom pa dodati kipucu vodu dirktno iz kuvala ili sa ringle. Mutiti mikserom kratko dok se masa ne pocne odvajati od ivica posude. Smesu istresti u duguljasti kalup oblozen pek papirom ili silikonski kalup za hleb.

Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peci minimum 35 minuta. Proveriti sa nozicem da li je peceno pa po potrebi jos peci. Da hleb ne bi iznutra ostao vlazan najbolje je na kraju iskljuciti temperaturu u rerni, ostaviti hleb unutra, a ostaviti upaljen ventilator.

Takodjer ovu smesu mozete ispeci u kalupima za muffine.

Pravila sam prema ovom receptu, ali sam duplirala smesu.

U originalnom receptu za “amazing bread” koristi se pravo odmasceno bademovo brasno.

Advertisements