poziranje-011Znam da dosta osoba posecuje moj blog u potrazi za bezglutenskim receptima. Ako pored glutena imate i intoleranciju na laktozu onda potraga za odgovarajucim receptima postaje teza. Ovaj put sam iskombinovala kremasti kolac bez secera, glutena, mlecnih proizvoda i zumanjaka. Jednostavno, fino i zdravo! 🙂

Sastojci:

  • 5 belanjaka
  • stevia i ertitritol do zeljene slatkoce
  • 125 grama lesnika/ljesnjaka
  • 2 kasike chia semenki
  • 180-200 ml domaceg bademovog mleka
  • 2 veca zrela avokada
  • 1 kasika nezasladjenog kakaa
  • mix stevie i mlevenog eritritola
  • 50 grama przenih lesnika

Priprema:

Lesnike propziti na laganoj vatri suvo u tiganju ili ih ispeci u rerni, oguliti im kozicu i samleti ih u masini za orahe ili u multipraktiku. 50 grama lesnika naseckati za fil.

Belanjke sa prstohvatom soli ulupati u sneg. Dodati eritritol (samleven u elektricnom mlinu za kafu) i steviu do zeljene slatkoce. Izmiksati cvrst sneg pa onda varjacom ili silikonskom splatulom lagano umesati mlevene lesnike.

Smesu sipati u manju tepsiju velicine 16 x 28 cm oblozenu pek papirom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 16-18 minuta. Proveriti sa nozicem da li je dobro peceno.

U posudicu staviti 2 kasike chia semenki i 100 ml bademovog mleka i ostaviti da semenke nabubre.

U elektricnu sekalicu staviti “meso” avokada, kakao, chia semenke namocene u bademovo mleko i po potrebi jos malo bademovog mleka (zavisi od velicine avokada – paziti da smesa ne bude preretka). Sve dobro izmiksati pa dodati mleveni eritritol i steviu do zeljene slatkoce. Na kraju rucno umesati naseckane przene lesnike.

Fil namazati preko ohladjenog biskvita, poravnati i isarati viljuskom 🙂

Ostaviti da se dobro ohladi u frizideru i nakon rezanja kolac drzati u frizideru.

Biskvit sam pravila po ideji za “Reforma tortu” sa bloga “Slatka strana LCHF ishrane”, a kremu prema ideji za puding od avokada 🙂

Advertisements