sarma-018

Evo jos jedne ideje za predstojece praznike πŸ™‚ Sarma bez rize u malo drugacijem obliku πŸ™‚ Rizu sam zamenila sa naribanom tikvicom, a umesto kupovnog zacina koji se koristi u originalnom receptu koristila sam domace zacine, isprzeni luk i jaje.

Sastojci:

  • 500 grama mlevenog mesa
  • maslinovo ulje
  • 1 srednja glavica luka
  • 50 grama dimljene slanine/pancete
  • 250 grama gljiva
  • 1 mrkva / sargerepa
  • 1 srednja zelena tikvica (crouggete)
  • 1 jaje
  • sol, biber
  • 2 kasikice sitne crvene paprike
  • beli luk u prahu/cesnjak
  • persunov list
  • 50 ml vode
  • 1/2 velike glavice kiselog kupusa

Priprema:

Crni luk sitno naseckati. Gljive prebrisati vlaznim kuhinjskim papirom i iseci na listice. Slaninu iseckati na kockice. Sve zajedno kratko ispziti u tiganju na malo maslinovog ulja. Ostaviti da se prohladi.

U posudu staviti mleveno meso, naribanu mrkvu, naribanu tikvicu, 1 jaje, sitnu papriku i zacine po ukusu. Dodati 50 ml vode i zamesiti smesu.

sarma-006

Odvojiti listove kiselog kupusa i s nozicem odrezati zadebljane delove. Ako je kupus kiseo kratko isprati po vodom i ostaviti da se osusi. Nauljiti okruglu tepsiju (koja moze u rernu) ili kalup za tortu. Sloziti listove kiselog kupusa na dno i da prelaze rub kalupa. Preko sipati smesu i poravnati.

sarma-008

Sredinu torte prekriti listovima kiselog kupusa i prekriti s listovima kupusa sa ruba kalupa. Pomocu silikonske cetkice sa maslinovim uljem nauljiti kiseli kupus.

Ako “tortu” pecete u okruglom kalupu za tortu, obavezno kalup stavite na drugu tepsiju da izbegnete ribanje rerne.

Staviti kalup u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Tokom pecenja kad listovi kupusa porumene staviti aluminijsku foliju. Moze se prvo peci pod aluminijskom folijom pa posle ostaviti da kupus porumeni. Nakon 60 minuta iskljuciti rernu i ostaviti jos 10-ak minuta unutra.

“Tortu” od sarme istresti na tacnu i posluziti toplo.

sarma-020

Na ZK nije dozvoljen alkohol, a za LCHF verziju umesto 50 ml vode moze se koristiti 50 ml belog suvog vina.

Pravljeno je prema ovoj ideji πŸ™‚

Advertisements