sarma-010

Zdrava i ukusna pogaca od pravog bundevinog/bucinog brasna. Recept je sa bloga “Istine i lazi o hrani”.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 grama zobenih mekinja/posija (oat bran)
  • 30 grama ribanog kokosa (obicno “kokosovo brasno” za kolace)
  • 75 grama pravog bundevinog/bucinog brasna (pumpkin seeds flour)
  • 150 grama domaceg kefira
  • 1 kasikica sode bikarbone
  • sol – prema okusu
  • 30 grama celih semenki susama/sezama
  • 1 ravna kasika psyllium praska
  • + susam za posipanje

Priprema:

Zobene mekinje i ribani kokos samleti sitno u elektricnom mlinu za kafu.

U posudi izmiksati 4 jaja pa postepeno dodavati sve ostale sastojke redom sa spiska neprestano miksajuci. Ostaviti testo da miruje par minuta. Zatim ga istresti na tepsiju oblozenu pek papirom i mokrim rukama oblikovati okruglu pogacu. Po pogaci posuti susam i staviti je u prethodno zagrejnu rernu na 200 stepeni da se pece 5-10 minuta. Onda smanjiti temperaturu na 175 stepeni i peci sve zajedno oko pola sata. Proveriti s nozicem ili cackalicom da li je pogaca pecena.

  • Zobene mekinje mogu sadrzavati gluten u tragovima. Postoje i malo skuplja “gluten free” pakovanja.
  • U ovom receptu koristila sam psyllium prasak, a ne ljuspice. Psyllium ljuspice se mogu samleti u mlinu i onda izmeriti 1 ravna kasika.

Sama struktura ove pogace je pomalo “suvoparna” pa sam kriske pogace pekla u tosteru i mazala sa aromaticnim maslacem. U toj kombinaciji je odlicna 🙂

susam-maslac-005

Za LCHF verziju umesto kefira moze se koristiti jogurt, a po zelji moze se dodati i malo cimeta u testo.

Link za originalni recept 🙂 Vise o bundevinom/bucinom brasnu.

Advertisements