img_3447Sezonu recepata u ovoj godini pocinjem s jednim slatkim receptom za sve one koji traze recepte bez glutena. Za docek Nove godine pravila sam cupcakes i dopali su se i onima koji nisu na LCHF.

Sastojci za mafine:

  • 350 grama pirea od pecene bundeve/tikve/butternut squash
  • 2 veca jaja
  • 40 grama ribanog kokosa (obicno “kokosovo brasno” za kolace)
  • 70 ml otopljenog kokosovog ulja
  • prstohvat soli
  • mleveni eritritol i stevia do zeljene slatkoce
  • 2 kasike limunovog soka
  • 70 ml vode
  • 1 kasika pravog kokosovog brasna

Sastojci za kremu:

  • 3 jaja
  • mleveni eritritol i stevia do zeljene slatkoce
  • sok od 1 limuna
  • 60 grama maslaca
  • za posipanje – ribani kokos ili badem u listicima

Priprema:

Bundevu preseci na 8 delova, ocistiti od kostica i ispeci u rerni. Ostaviti da se ohladi pa “meso” bundeve usitniti stapnim mikserom.

U posudu izmiksati 2 jaja i mleveni eritritol i steviu. Dodati ostale sastojke i sve dobro izmiksati. Podesliti u 11-12 silikonskih ili papirnatih korpica za mafine. Peci u prethodno zagrejnoj rerni na 180 stepeni oko 1/2 sata.

Za kremu u metalnoj posudi izmiksati 3 jaja, limunov sok, mleveni eritritol i steviu do zeljene slatkoce. Dodati naseckani maslac pa skuvati kremu na pari neprestano mesajuci zicom. Ostaviti da se prohladi pa kremu kratko izmiksati i podeliti po mafinima. Prosarati viljuskom i gore posuti ribani kokos ili badem u listicima.

Recept sam pronasla na FB stranici “Danijelina fitness kuhinja”. Imala sam manju bundevu pa sam morala smanjivati kolicinu sastojaka.

U originalnom receptu ide: 500 grama pecene bundeve, 3 jaja, 100 ml kokosovog ulja, 50 grama ribanog kokosa, malo soli, 100 ml vode, sladilo i 1 kasika pravog kokosovog brasna. Biskvit se moze ispeci u tepsiji srednje velicine i onda premazati kremom.

 

 

Advertisements