img_34581

Francuska salata je uobicajeno deo svecane trpeze. Posto u LCHF nisu dozvoljeni krompir i grasak onda trazimo nove kombinacije. Uobicajeno sam je pravila s avokadom, a ovaj put sam koristila kelerabu i karfiol.

Sastojci:

  • 4 mrkve / sargarepe
  • 4 kuvana jaja
  • 4 – 6 kiselih krastavaca
  • 1 keleraba / koraba
  • par cvetova karfiola / cvjetace
  • 1 kasikica Dijon senfa (ili neki senf bez secera)
  • sol, biber
  • domaci majonez

Priprema:

Mrkvu oguliti, preseci uzduzno po pola i skuvati u posoljenoj vodi. Kelerabu oguliti, iseci na sitne kockice i skuvati u posoljenoj vodi. Jaja tvrdo skuvati u vodi u koju se doda malo soli i sode-bikarbone. Cvetova karfiola skuvati i paziti da se ne prekuvaju. Ostaviti sve da se ohladi.

Mrkvu, kisele krastavce i jaja sitno naseckati. Dodati procedjenu kelerabu i iseckane cvetove kuvanog karfiola. Dodati 1 kasikicu senfa i domaci majonez do zeljene gustoce. Posoliti, pobiberiti i dobro promesati. Ostaviti da se salata dobro ohladi u frizederu.

img_3462

Na blogu ima recept za majonez sa sirovim jajima i verzija s kuvanim jajima.

Link za prvu verziju LCHF francuske salate 🙂

Advertisements