img_3547Od kad sam pre nekoliko godina otkrila ovaj recept sarmu uvek pravim na ovaj nacin. Ima malo vise posla no puno vise nam se svidja od klasicno kuvane sarme. U LCHF verziji umesto rize moze se koristiti naribana tikvica ili karfiol. Riza inace nije dozvoljena u LCHF i Zelenoj Kuri no mnogi smatraju da malo rize u sarmi moze proci jer je ne pravimo cesto. U proseku u ovom receptu po sarmi ide 1/4 kasike sirove rize.  U receptu cu navesti verziju s rizom i bez rize pa je izbor koji ce te dodatak koristiti na vama 🙂

Sastojci:

  • 1 velika glavica domaceg kiselog kupusa / zelja
  • 1 veca glavica luka
  • 1 kg mlevene svinjetine
  • oko 100 grama dimljene slanine
  • 2-3 cena belog luka / cesnjaka
  • 2 kasike svinjske masti ili 5 kasika maslinovog ulja
  • 1 kasika crvene sitne paprike
  • sol, biber, suvi persunov list
  • 1 jaje
  • po izboru: 5 kasika rize / pola glavice karfiola / 1 srednja zelena tikvica
  • malo maslinovog ulja za posipanje
  • 1 kasikica crvene sitne paprike
  • 2-3 lovorova lista
  • 500 ml kuvanog paradajza
  • suva rebra ili neko dimljeno meso

Priprema:

Ako koristite rizu u receptu u zavisnosti od vrste prokuvajte je 5-10 minuta i ocedite. Ako ce te koristiti karfiol napravite “rizu” od njega tako da cvetove karfiola usitnite u blenderu. Ako ce te koristiti tikvicu, samo je naribajte neposredno pre dodavanja u mleveno meso.

Glavicu crnog luka sitno naseckati i proprziti na masti ili na maslinovom ulju. Dodati mleveno meso, sitno naseckanu slaninu i iseckani beli luk pa prziti dok meso ne promeni boju. Posoliti, pobiberiti, dodati kasiku sitne crvene paprike i na kraju suvi persunov list. Dodati sastojak po vasem izboru: rizu, naribani karfiol ili naribanu tikvicu. Ako dodajete tikvicu mozete dodati i 1 kasiku zobenih mekinja. Dodati 1 jaje i sve zajedno dobro izmesati i ostaviti da se ohladi.

Odvojiti listove kiselog kupusa i sa svakog pazljivo odrezati zadebljani deo. Ako je kupus jako kiseo ostaviti listove u hladnoj vodi.

Na svaki list staviti nadev i zamotati sarmu. Ponavljati dok se sve meso ne potrosi. Ostatak  kiselog kupusa iseci na rezance.

Veliku tepsiju premazati maslinovim uljem ili sa mascu. Na dno sloziti iseceni kiseli kupus. Preko kupusa sloziti sarme. Izmedju sarmi staviti isecena suva rebra. Staviti lovorov list. Preko sarmi staviti malo sitne crvene paprike i pospricati ih s maslinovim uljem.

U serpi pomesati kuvani paradajz i vodu pa preliti preko sarme. Tekucina treba da je malo iznad sarme. Umotati tepsiju s aluminijskom folijom i staviti sarmu da se pece oko sat vremena na 170 stepeni. Zatim svaku sarmu pomocu 2 kasike treba okrenuti.  Doliti jos vode i vratiti nazad u rernu. Nastaviti je peci, a pred kraj skinuti foliju da se kupus zapece. U zavisnosti od velicine sarmi pece se sve zajedno minimum 2 sata, a maksimum 2.5 sata.

Hvala Anki sa Coolinarike na finom receptu   🙂

Advertisements