img_3568

Poznati engleski recept u ZK verziji 🙂 Fino i zasitno jelo za celu porodicu. Umesto krompira pravila sam sa pireom od karfiola.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • mast ili maslinovo ulje
  • 2 mrkve / sargarepe
  • 500 grama mlevenog mesa – po izboru
  • malo domaceg temeljca ili domaceg susenog zacina
  • sol, biber
  • beli luk u prahu ili 2 cena belog luka / cesnjaka
  • suvi ili svezi persunov list
  • 1 glavica karfiola / cvjetace
  • komad maslaca / putra
  • 1/2 kasikice kurkume (turmeric)
  • po zelji – 3 kasike przenih indijskih orascica

Priprema:

Odvojiti cvetove karfiola i staviti da se kuvaju u posoljenoj vodi.

1 mrkvu oguliti, iseci na kolutove i na pola skuvati u posoljenoj vodi.

Na masti ili maslinovom ulju isprziti 1 glavicu sitno naseckanog luka i 1 naribanu mrkvu. Dodati mleveno meso i izgnjeceni ili sitno naseckani beli luk ili beli luk u prahu. Dodati malo domaceg temeljca ili domaci suseni zacin i malo vode. Posoliti i pobiberiti. Meso ne mora do kraja biti izdinstano jer ce se nastaviti peci. Na kraju dodati persunov list. Umesati kolutove kuvane mrkve i sve sipati u namascenu tepsiju.

Kuvani karfiol oseciti, dodati rastopljeni maslac, 1/2 kaikice kurkume i sve usitniti sa stapnim mikserom. Po potrebi jos malo posoliti. Po zelji przene indijske orascice kratko staviti u seckalicu i umesati ih u pire od karfiola.

Pire od karfiola rasporediti po mlevenom mesu, izravnati, isarati s viljuskom i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 170 – 180 stepeni da se pece oko 1/2 sata.

img_3565

Servirati uz dosta salate.

Advertisements