img_3696

Popularan Paleo recept “stone age bread” ima vise verzija, a ovaj recept mi je privukao paznju jer dozvoljava vlastitu kombinaciju orasastih plodova i semenki. Priprema mu je zaista brza, a okus neobican i fin. Jako je zasitan pa se preporucuje konzumiranje samo u malim kolicinama. Oni koji su na ZK radi mrsavljenja najbolje je da izbegavaju ovakve recepte.

1 solja = 250 ml

Sastojci:

  • 2 solje orasastih plodova – kombinirala sam lesnike, orahe i macadamia bademe
  • 4-5 solja semenki – bundevine semenke, suncokretove semenke, lan, susam / sezam
  • 1.5 – 2 kasikice morske soli
  • 5 jaja
  • 1/3 solje maslinovog ulja (oko 85 ml)

Priprema:

Za ovaj recept koriste se cele semenke. Posto semenke lana i susama samo “protrce” kroz nas, ja sam ipak pola kolicine tih semenki samlela u elektricnom mlinu za kafu.

U vecu posudu staviti 2 solje sirovih orasastih plodova po zelji i 4-5 solja raznih semenki. Posoliti i sve dobro izmesati. Dodati 5 jaja i maslinovo ulje (moze i do 100 ml ako stavljate vise od 4 solje semenki) pa sve dobro izmesati varjacom. Kalup velicine 30 x 11 cm obloziti pek papirom, sipati smesu i poravnati.

img_3687

Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180 stepeni 1 sat.

Ako volite preciznije mere sastojci su :

  • 1 solja badema
  • 1 solja oraha
  • 1 solja lanenih semnki
  • 1 solja bundevinih semenki (golica, bucine semenke)
  • 1 solja suncokretovih semenki
  • 1 solja semenki susama / sezama
  • 5 jaja
  • 1.5 kasikica morske soli
  • 1/3 solje maslinovog ulja

Pravila sam prema ovom receptu gde imate i video prikaz pripreme ovog recepta.

Pre serviranja kriske hleba tanko iseci i propeci u tosteru 🙂

Advertisements