IMG_3784

U LCHF ishrani keleraba je cesta zamena za krompir. U potrazi za novim idejama za pripremu kelerabe naisla sam na zanimljiv recept na blogu “Bobine hrono carolije” ๐Ÿ™‚

Sastojci:

  • 2 srednje kelerabe / korabe
  • 2 srednje glavice luka
  • sol, biber
  • 1 kasikica crvene sitne paprike
  • masnoca po izboru – mast, maslinovo ulje ili maslac

Priprema:

Kelerabu oguliti i iseci na kriske. Staviti u serpicu sa vodom, posoliti i kuvati oko 15 minuta. Ako je keleraba starija treba je kuvati bar 5 minuta duze. Ocediti kuvanu kelerabu i sacuvati oko 250-270 ml vode u kojoj se kuvala.

Luk naseckati pa zajedno s kelerabom prebaciti u tepsijicu. Posuti sa sitnom crvenom paprikom, po zelji staviti i malo ljute paprike, posoliti, pobiberiti, zaliti sa sacuvanom tekucinom i sve pomesati. Gore staviti malo masnoce po izboru. Ako stavite maslinovo ulje jelo ce biti posno. Tepsijicu staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peci dok keleraba ne omeksa.

U receptu prema kojem sam je pravila navedeno je da ide 1 velika keleraba, 1 veca glavica luka i 200 ml tekucine. Autorica je koristila mladu kelerabu kojoj je trebalo 15 minuta da se skuva i 30 minuta da se ispece. Moje kelerabe su bile starije pa im je bilo potrebno vise vremena da se ispeku.

Zasto je keleraba zdrava? ๐Ÿ™‚

Nesto vise o ovom povrcu ๐Ÿ™‚

 

Advertisements