IMG_3804Jos jedan klasicni recept koji pravim u LCHF verziji 🙂 Ovo je zaista ekonomican recept jer se od 1/2 kg mesa, 3 jaja i jos par sastojaka dobije dosta “ustipaka”. Zgodni su za razne proslave, ali i za poneti za dorucak na poslu. Jedini “problematicni sastojak” u ovim ustipcima je 5 kasika brasna koje mozemo zameniti s nekim nasim “LCHF brasnom”. Ovaj put sam zamenila sa pravim bademovim brasnom i ispali su ukusniji od klasicnih mesnih ustipaka s pravim brasnom. Mislim da bi se mogli praviti i s lanenim ili sezamovim brasnom.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • sol i biber po ukusu
  • po zelji – domaci suseni zacin
  • 1 kasikica sitne crvene paprike
  • 2-3 cena belog luka / cesnjaka ili beli luk u prahu
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kasike maslinovog ulja
  • 4 kasike pravog bademovog / sezamovog / lanenog brasna
  • 1 prasak za pecivo (alnatura)
  • 500 grama mlevenog mesa
  • 100 ml mlake vode
  • suseno persunovo lisce
  • za przenje – mast / maslinovo ulje / obicno kokosovo ulje (bez mirisa)

Priprema:

U posudu staviti 3 jaja, 3 kasike maslinovog ulja, sitno naseckani crni luk i beli luk, 1 prasak za pecivo, 4 kasike bademovog brasna, sitnu papriku i zacine po ukusu. Dobro izmiksati, dodati mleveno meso, 100 ml vode i persunovo lisce i sve zajedno dobro izmesati. Ostaviti da odstoji na hladnom najmanje 1/2 sata.

U tiganju zagrejati masnocu, kasikom vaditi smesu i prziti ustipke sa obadve strane. Przene mesne ustipke stavljati na kuhinjski papir da se upije visak masnoce.

Advertisements