rafaelo kocke 006

Nekad su mi “Rafaelo kocke” bile jedan od najomiljenijih kolaca. U verziji po kojoj sam ih nekad pravila isla je kora od kokosa i kora od oraha, a izmedju i gore zuta krema pa ribani kokos. Nisam trazila originalni recept nego sam prema toj zamisli probala napraviti taj kolac u ZK / LCHF verziji. Svidja mi se kako je ispalo.

Evo jos jednog ZK recepta za neke posebne prilike 🙂

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • do zeljene slatkoce – stevia i mleveni eritritol
  • 100 grama sitnijeg ribanog kokosa (obicno kokosovo brasno)
  • 60 grama mlevenih oraha
  • 40 grama seckanih oraha
  • malo vanilije
  • 250 grama neslanog maslaca (sobne temperature)
  • za posipanje – ribani kokos

Priprema:

BISKVIT OD KOKOSA – Ulupati 5 belanjaka s prstohvatom soli u cvrst sneg. Dodati do zeljene slatkoce steviu i eritritol samleven u elektricnom mlinu za kafu. Sve zajedno dobro izmiksati i onda dodati 100 grama obicnog kokosovog brasna. Lagano varjacom ili silikonskom splatulom izmesati smesu. Sipati u tepesiju velicine 16 x 28 cm oblozenu pek papirom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 15 minuta. Proveriti nozicem da li je biskvit pecen.

BISKVIT OD ORAHA – Ulupati 5 belanjaka s prstohvatom soli u cvrst sneg. Dodati steviu i mleveni eritritol do zeljene slatkoce. Sve dobro izmiksati i zatim rucno umesati 60 grama mlevenih i 40 grama naseckanih oraha. Ispeci u tepsiji iste velicine.

# Meni su se biskviti malo zalepili sa strane ze pek papir pa sam ih prvo lagano odvojila nozicem od pek papira pa tek onda istresla iz tepsije.

KREMA: Izmiksati 10 zumanjaka sa steviom i mlevenim eritritolom. Dodati malo vanilije. Sve nastaviti miksati na pari. Ostaviti da se ohladi. Izmiksati maslac pa ga dodati u kremu i sve zajedno dobro izmiksati.

POSTUPAK SLAGANJA: Na tacnu staviti koru od kokosa, premazati s 2/3 kreme, staviti preko koru od oraha i premazati s ostatkom kreme. Gore posuti s ribanim kokosom. Ostaviti u frizider da se ohladi pa rezati na kocke.

Advertisements