piletina 003

Jos jedan nacin za pripremu piletine 🙂 Ovaj put zahvaljujuci blogu “Rucak kod Mucike” probala sam jedno neobicno i ukusno gruzijsko jelo. Piletina pripremljena na ovaj nacin bude fino socna, a saft je zaista ukusan. Ako niste ljubitelj raznih zacina na kraju recepta se nalaze moja ideja za obicnu verziju ovog recepta.

Sastojci:

  • 1 kg piletine – delovi po zelji
  • 1.5 kasika maslaca + mlaz maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 cena belog luka/cesnjaka
  • 1.5 kasika jabukovog sirceta
  • 1 saka oraha
  • 1 kasikica kumina (cumin)
  • 1/2 kasikice djumbira (ginger)
  • 4 cela klincica (cloves)
  • 1 kasikica sitne mlevene paprike
  • 1 kasikica majcine dusice/timijana (thyme)
  • 1 kasikica persunovog lisca
  • prstohvat cimeta
  • 2.5 – 3 dcl vode
  • sol
  • krupno mleveni biber/papar

Priprema:

Oprati i osustiti piletinu. Posoliti je i pobiberiti.

U loncu/serpi debljeg dna ili u vecem tiganju otopiti i zagrejati 1.5 kasiku maslaca s mlazom ulja. Proprziti piletinu s obe strane da dobije finu boju i da se kozica zapece. Ako pecete na dvaput pecenu piletinu staviti u pokrivenu posudu pa ispeci ostatak piletine.

Izvaditi piletinu iz masnoce i na toj masnoci proprziti glavicu sitno naseckanog luka. Dodati naseckani beli luk i kratko ga proprziti.

Ovaj postupak napravite dok se meso jos przi. U muzaru usitniti orahe. Nemojte ih mleti mikserom jer ce u tom slucaju izaci ulje iz oraha pa ce saft biti suv i mrvicast. Posto nemam muzar, orahe sam umotala u aluminijsku foliju i par puta lupila batom za meso. Mogu se staviti i u najlon kesicu. Onda sam orahe prebacila u posudicu i dodala zacine. Ako imate muzar dodajte zacine u njega, lagano ih izradite avanom i na kraju dodajte jabukovo sirce.

Smesu dodati u sepru, vratiti piletinu, zaliti s vodom i na srednjpj vatri kuvati jos oko pola sata. Dosoliti i pobiberiti po ukusu. Po zelji gore posuti sa svezim perusnovim liscem.

Servirati uz pire ili “rizu” od karfiola ili prilog po zelji.

Pravila sam prema ovom receptu 🙂

Ako ne volite ove zacine preporucujem da piletinu pripremite na obican nacin. Postupak je isti. Isprzite meso i u istoj masnoci crni i beli luk. Dodajte izgnjecene orahe, sitnu crvenu papriku, po zelji 1 punu kasiku ajvara i zacine koje volite. Na kraju dodajte persunovo lisce.

Advertisements