pile

Uobicajeno peceno pile pripremam na ovaj nacin. Majonez se ne oseti, a meso bude fino socno.

Sastojci:

  • 1 celo pile
  • 2 kasike domaceg majoneza
  • sol, biber, po zelji – domaci suseni zacin
  • aromaticno suvo bilje po vasem izboru (koristila sam mix talijanskih zacina, beli luk u prahu i korijander)
  • po zelji – pola limuna

Priprema:

Pile ocistiti od sitnog perja, oprati i osusiti kuhinjskim papirom.

Posoliti ga i pobiberiti iznutra i izvana. Po receptu pise da se suseni zacini stavljaju samo u unutrasnjost pileta, a ja ih stavim i izvana. Takodjer u unutrasnjost pileta dodam pola presecenog limuna.

Pile premazati tankim slojem majoneza. Otkinuti 2 veca komada aluminijske folije i staviti ih jedan preko drugoga u suprotnim pravcima. Staviti pile na foliju tako da prsa budu okrenuta dole. Zamotati foliju i dobro stisnuti rubove, ali paziti da folija ne bude stisnuta uz pile nego da ima zraka.

Prebaciti u posudu za pecenje i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 1 sat. Izvaditi pile iz rerne, pazljivo odmotati foliju, istresti masnocu i sokove iz pileta i sacuvati ih. Okrenuti pile da prsa budu gore i zamotati samo s jednim slojem al. folije. (Drugi sloj folije nek ostane ispod pileta). Peci jos 1/2 sata. Zadnjih 15 minuta sam skinula foliju da pile dobije boju.

Ispeceno pile neodmotano staviti uspravno kao da sedi i ostaviti 15-ak minuta.

Pile iseci, servirati i preliti sa sokovima od pecenja koje ste malo podgrejali.

Pravila sam prema ovom receptu gde i mozete videti slike pripreme 🙂

 

Advertisements