rizoto

U LCHF uobicajeno pravu rizu zamenjujemo “rizom” od karfiola.

Evo jos jedne ideje kako se karfiol moze pripremiti. Fino je i hladno pa je zgodno i za poneti na posao.

Sastojci za 2 osobe:

  • 100 grama dimljene slanine / pancete / speka
  • 1 paprika babura
  • malo masti ili maslinovog ulja
  • 1 manja mrkva / sargarepa
  • 1 manji karfiol / cvjetaca (oko 300 grama)
  • komadic maslaca
  • sol, biber, beli luk u prahu
  • persunovo lisce

Priprema:

Karfiol ocistiti, oprati, iseci na cvetove i usitniti ih u elektricnoj seckalici ili naribati na ribezu. Slaninu  i papriku naseckati na kockice, a mrkvu naribati na krupni ribez.

U tiganju na laganoj vatri otopiti malo maslinovog ulja ili masti, dodati slaninu i papriku te sve zajedno prziti par minuta. Dodati naribanu mrkvu i nakon 1 minute usitnjeni karfiol. Dodati komadic maslaca, sol, biber i malo belog luka u prahu. Sve zajedno prziti par minuta. Na kraju posuti persunovim liscem.

Ideju za dodavanje pancete “rizi” od karfiola videla sam kod Ivane Ivkice 🙂

Advertisements