fit hleb

Jos jedan ukusan i zdrav hleb isproban u mojoj kuhinji. Recept sam pronasla na blogu “OblizniPrste” 🙂

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 120 grama mlevenih lanenih semenki (koristila sam zlatni lan)
  • 120 grama mlevenih badema
  • 100 grama mesanih mlevenih semenki (suncokret, bundeva, susam/sezam…)
  • po ukusu sol
  • 1 kaika psyllium ljuskica
  • 1 kasikica praska z apecivo
  • prstohvat sode-bikarbone
  • 50 grama maslaca
  • 100 ml vode

Priprema:

U serpici ili dzezvi na laganoj vatri otopiti maslac.

Bademe samleti, a ostale semenke usitniti u elektricnom mlinu za kafu. Moze da ostane poneki komadic. Pomesati sve semenke i posoliti. Dodati psyllium, 1 kasikicu praska za pecivo i prstohvat sode-bikarbone. Sve zajedno izmesati.

Dodati otopljeni i ohladjeni maslac, vodu i jaja u smesu te sve zajedno izmiksati. Ako zelite mozete prvo jaja posebno izmiksati i tako izmiksana dodati ostalim sastojcima.

Ostaviti 20 minuta da odstoji.

Duguljastu tepsiju, promera 10 x 30 cm obloziti pek papirom, sipati smesu, po zelji posuti semenkama i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena. Ako vam rerna pece jace proveriti nakon 50 minuta sa nozicem da li je hleb pecen.

Nakon pecenja izvaditi hleb iz tepsije i ostaviti da se dobro ohladi.

Moze se cuvati u frizideru nekoliko dana. Jos je ukusniji ako se kriske hleba pre sluzenja propeku u tosteru.

Pravila sam prema ovom receptu gde mozete videti i slike pripreme. Moj hleb je svetliji od hleba u linku posto sam koristila zlatni lan i blansirane bademe.

Advertisements