ZK kokos kolac

Malo smo se zasladili za vikend. 🙂 Ovaj put sam isla na sigurno i napravila sam biksvit od belanjaka, a zumanjke sam kuvala na pari. Jednostavno i fino. 🙂

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • do zeljene slatkoce stevia i eritritol
  • 200 grama ribanog kokosa (obicno kokosovo brasno)
  • 2 kasike nezasladjenog kakao praha
  • malo vanilije
  • 250 grama maslaca
  • ribani kokos – za posipanje

Priprema:

Izvaditi maslac iz frizidera da se opusti jer za kremu treba da je sobne temperature.

5 belanjaka izmiksati sa prstohvatom soli. Postepeno dodati do zeljene slatkoce steviu i mleveni eritritol. (Uobicajeno stavim 2 kasike eritritola samlevenog u elektricnom mlinu za kafu i 2 kasike bele stevie u prahu pa probam i po potrebi dodam jos malo.) Izmiksati cvrst sneg, a onda rucno s varjacom ili silikonskom lopaticom umesati 100 grama ribanog kokosa. Smesu istresti u tepsiju velicine 16 x 23 cm oblozenu pek papirom. Pre tog pek papir malo nauljiti ili namastiti. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 st. oko 15 minuta. Proveriti nozicem da li je peceno.

Od istih sastojaka ispeci jos jedan biskvit.

Za kremu zumanjke staviti u metalnu posudu i dodati im steviu i eritritol do zeljene slatkoce. Dodati 2 kasike kakao praha i malo vanilije. Kremu izmiksati pa nastaviti kuvati na pari dok se fino ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

U posudi izmiksati maslac, zatim dodati ohladjenu kremu i sve zajedno dobro izmiksati. Ako je krema gusta mozete dodati i manje maslaca (oko 220 grama).

Premazati preko prvog biskvita, preklopiti drugim biskvitom, namazati gore i posuti ribanim kokosom. Ostaviti u frizideru da se ohladi i zatim rezati.

ZK kokos kolac 2

Pravila sam prema ideji od “LCHF kokos tortice”, a kremu sam malo izmenila. Biskvit bi se mogao ispeci u najvecoj tepsiji od rerne i preseci na 2 dela.