Vreme je da ovaj blog ponovo ozivi.

Kad god nekom spomenem “Zelenu Kuru” uobicajeno ljudi imaju viziju da se samo jede hrpa zelenog povrca. Zelena lisnato povrce prevladava, a pravimo jela koja ce nas duze vreme drzati sitima i koja mogu jesti i ostali clanovi porodice.

Uobicajeno sam slatki kupus kuvala sa svinjetinom no ova kombinacija s piletinom i pancetom mi se vise dopada.

Sastojci:

  • 1 veca glavica crnog luka
  • 1-2 mrkve / sargarepe
  • 1 paskanat
  • malo maslinovog ulja ili masti
  • 100 grama dimljene slanine / pancete / speka
  • 400 grama belog pileceg mesa ili otkostenih pilecih zabatkova
  • 1 srednja glavica kupusa
  • 250 ml kuvanog paradajza
  • 1 kasika ajvara ili ljutenice
  • 2 lovorova lista
  • 1 kasikica slatke obicne ili dimljene paprike
  • 1 kasikica belog luka u prahu
  • po ukusu – sol, biber i domaci suseni zacin
  • persunovo lisce ili korijander

Priprema:

Luk iseci na sitne kockice, a mrkvu i paskanat na kolutice.

Piletinu i slaninu iseci na kockice, a kupus na trakice.

Na malo masti ili maslinovog ulja poprziti naseckan luk, mrkvu i pancetu. Dodati malo vode pa nastaviti dinstati. Nakon par minuta dodati paskanat.

Zatim dodati naseckanu piletinu i nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolevanje malo vode dok meso ne bude polu  skuvano.

Dodati iseceni kupus i sve zajedno dinstati uz povremeno dolevanje vode dok kupus malo omeksa. Zatim dodati kuvani paradajz, ajvar ili ljutenicu, 2 lovorova lista, sve ostale zacine i vodu.

Sve zajedno kuvati uz povremeno dolevanje malo vode dok kupus i meso ne omeksaju. Treba da bude corbasto.

Na kraju posuti naseckanim persunovim liscem ili korijanderom.

Ako striktno pazite na UH, nemojte sebi servirati mrkvu i paskant.