riblji fasiri

Riba se nalazi na osnovnoj listi namirnica i trebalo bi je jesti bar 2 puta nedeljno. Malo sam eksperimentisala s odmrznutim filetima ribe i dobila ukusne fasire koji se peku u rerni. 🙂

Sastojci:

  • 600 grama fileta ribe
  • 1 kasika chia semenki
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 mrkva / sargarepa
  • 1 jaje
  • 1 kasika celih semenki susama / sezama
  • 1 kasika odmascenog brasna (susamovo, kokosovo, bademovo….)
  • 1 kasike mlevenog zlatnog lana
  • 2-3 kasike maslinovog ulja
  • sol, biber
  • 2 cena belog luka ili beli luk u prahu
  • 1 kasikice dimljene crvene paprike ili kurkume
  • suvo persunovo lisce
  • za premazivanje fasira – maslinovo ulje

Priprema:

Izvaditi ribu nekoliko sati ranije iz zamrzivaca da se prirodno opusti. Koristila sam “Pollock fillets” iz Lidla. Samleti ili usitniti filete ribe.

  • Posto nemam masinu za meso usitnila sam ribu u elektricnoj seckalici za luk. Svaki filet sam presekla na 3-4 dela i jedan po jedan usitnila u seckalici.

U posudicu staviti 1 kasiku chia semenki i malo vode i ostaviti 5-10 minuta da semenke nabubre.

Crni i beli luk sitno naseckati, a mrkvu naribati.

U posudu staviti ribu, 1 jaje, chia semenke, iseckani luk, naribanu mrkvu, 2-3 kasike maslinovog ulja, zacine po zelji i persunovo lisce.

Dodati 1 kasiku celih semenki susama, 2 kasike mlevenog zlatnog lana i 1 kasiku odmascenog brasna. Koristila sam pravo kokosovo brasno.

Veliku tepsiju obloziti pek papirom. Smesu podeliti na 12 delova i oblikovati loptice. Nauljiti ruke s maslinovim uljem i oblikovati fasire. Bojala sam se da fasiri ne budu suvi pa sam pre oblikovanja svakog fasira na ruke stavila malo maslinovog ulja.

Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok fasiri fino ne porumene. U sredini pecenja okrenuti fasire.

  • Recept moze biti postan ako se izostavi jaje i stavi 2 kasike chia semenki.
  • Kombinaciju brasna i semenki mozete promeniti prema vasoj zelji. Glavno je da se fasiri mogu fino oblikovati. Mogle bi se dodati i prezle / mrvice od nekog LCHF hleba.