orah kocke

Jos jedan kolac u ZK stilu za specijalne prilike 🙂 Ovaj put sam isla na sigurno i ispalo je upravo onako kako sam zamislila. Biskvit s mlevenim i seckanim orasima odlicno se uklopio uz kremu s dodatkom kafe.

Sastojci:

  • 10 jaja
  • prstohvat soli
  • do zeljene slatkoce – stevia i eritritol
  • 125 grama mlevenih oraha
  • 80 grama seckanih oraha
  • 2 kasikice nezasladjenog kakao praha
  • 1 kasikica turske kafe
  • 200 – 250 grama maslaca
  • za posipanje – mleveni orasi

Priprema:

Izvaditi maslac iz frizidera da se fino opusti.

Odvojiti belanjke od zumanjaka. U vecoj posudi ulupati belanjke s prstohvatom soli u cvrst sneg. Dodati do zeljene slatkoce steviu i eritritol samleven u el. mlinu za kafu. Dobro izmiksati, a onda rucno umesati mlevene i seckane orahe.

Smesu rasporediti u veliku tepsiju oblozenu pek papirom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 20 minuta. Proveriti nozicem da li je peceno.

Pekla sam u tepsiji velicine 40 x 30 cm, a moze se ispeci i na 2 puta u manjoj tepsiji (npr. 16 x 23 cm).

KREMA: Izmiksati 10 zumanjaka, 2 kasikice kakao prahu i 1 kasikicu turske kafe. Dodati steviu i mleveni eritritol do zeljene slatkoce. Nastaviti mutiti na pari dok se ne dobije gusta krema. Ostaviti da se ohladi.

Izmiksati maslac pa dodati u kremu i sve zajedno dobro izraditi. Ako su se zumanci vise ukuvali na pari bit ce dovoljno 200 grama maslaca.

Biksvit preseci po pola i namazati kremu izmedju 2 biskvita i gore. Posuti s mlevenim orasima.

Kolac ostaviti u frizideru na par sati, a onda seci na kocke.