Jedan od ruckova gde rerna obavi vecinu posla, a mi imamo vremena za nesto drugo. 🙂

Sastojci:

  • jedno vece pile
  • maslac i maslinovo ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • po zelji – glavica ljubicastog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 2-3 mrkve / sargarepe
  • sol i biber po ukusu
  • 1 limun
  • zacini po zelji npr. majcina dusica ili sl.

Priprema:

Celo pile oprati, posusiti izvana i i nutra. Posoliti ga i pobiberiti.

Posuti ga s majcinom dusicom ili zacinom po zelji, dobro utrljati zacine rukama i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi.

Luk iseci na krupnije kriske, a mrkvu na vece kolutove.

Staviti u tesiju, posoliti i pobiberiti te poprsakati maslinovim uljem.

Otopiti komad maslaca i premazati pile. Moze se premazati i s maslinovim uljem.

U utrobu pileta staviti presecen limun i presenu glavicu belog luka.

Pile staviti preko povrca ili preko resetke.

Peci poklopljeno oko 2 sata u prethodno zagrejanoj rerni na 180 st. Pred kraj pecenja skinuti foliju ili poklopac da pile malo porumeni.

Ostaviti 15-ak minuta da odstoji i onda rezati.

Posto mrkva ima dosta UH pripaziti na kolicinu.

Pravila sam prema ovom receptu od Gordane Danilov s Colinarike.