Vreme je da ovaj blog ponovo ozivi i da se nastave skupljati fini i zdravi recepti koji se poklapaju s pravilima LCHF i “zelenu kure”. Generalno to su fini recepti za sve.

U medjuvremenu sam pokrenula FB stranicu “Sladjina LCHF kuhinjica” gde se moze naci i poneki receptic koji se poklapa s pravima ZK.

Volim pripremati patlidzan i tikvice na ovaj nacin jer dok rerna obavi posao imam vremena za nesto drugo.

Sastojci:

  • 2 patlidzana / tikvice
  • sol po ukusu
  • bademovo brasno / mleveni blansirani bademi
  • 3 jaja
  • semenke bundeve i suncokreta
  • mleveni susam / sezam
  • prehrambeni kvasac (nutritional yeast flakes)
  • maslinovo ulje za premazivanje

Priprema:

Patlidzan ili tikvice oprati, obrisati, iseci na kolutove i posoliti.

Ostaviti da odstoje nekoliko minuta, za zatim potapkati kuhinjskim papirom.

U jedan tanjir staviti bademovo brasno ili mlevene blansirane bademe.

U drugi staviti jaja s malo soli, a u treci mleveni susam, usitnjene semenke suncokreta i bundeve, malo bademovog brasna ili mlevenih badema i prehrambeni kvasac.

Po zelji mozete dodati i mleveni lan ili usitnjene orasaste plodove.

Semenke kratko usitniti u elektricnoj seckalici da ostanu komadici. Prehrambeni kvasac da jelu sirkasti okus. Naravno, ako ne pratite “zelenu kuru” mozete staviti parmezan.

Odvojiti pola smese semenki za posipanje da se sve ne pokvasi.

Patlidzane ili tikvice prvo staviti u bademovo brasno ili mlevene bademe, zatim u umucena jaja i usitnjene semenke.

Veliku tepsiju obloziti s pek papirom i sloziti kolutove patlidzana ili tikvica.

U soljicu staviti malo maslinovog ulja pa pomocu silikonske cetkice premazati patlidzan / tikvice.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180 st.

U pola pecenja okrenuti i peci dok se ne dobije hrskava korica.