Fini LCHF krekeri, odlicni kao grickalica za put i uz neki namaz.

Osnovni recept je jednostavan, ide sve zajedno 300 grama orastih plodova i raznih semenki, 1 jaje, 2 kasike vode i malo soli. Treba paziti da se orasasti plodovi samelju u obicnoj masinici da ne puste masnocu.

Uobicajeno ih pravim s orasima, suncokretom i lanenim semnkama no ovaj put sam malo promenila sastojke i odlicno su ispali.

Sastojci:

  • 50 grama semenki suncokreta
  • 50 grama semenki bundeve / buce
  • 100 grama mlevenih indijskih orascica (cashews)
  • 50 grama pecan oraha
  • 25 grama susama
  • 25 grama zlatnog lana
  • 1 jaje
  • 2 kasike vode
  • malo soli

Priprema:

Semenke suncokreta i bundeve kratko propeci u tiganju na suvo. Ostaviti ih da se prohlade, a zatim ih iseckati nozem ili kratko usitniti u elekricnoj seckalici. Treba da ostanu komadici.

Indijske orascice i pecan orahe samleti. Pola lana i susama samleti u elektricnom mlinu za kafu, pola ostaviti citavo.

Sve pomesati s jednim jajetom, 2 kasike vode i soli po ukusu.

Smesu staviti na tepsiju oblozenu pek papirom, preko staviti jos jedan pek papir i pomocu oklagije smesu rastanjiti na debljinu oko 6 mm.

Skinuti gornji papir i smesu iseci na vece kocke pa svaku preseci da se dobije trokut ili iseci po zelji.

Peci u prethodno zagrejnoj rerni na 170-180 st. 12-15 minuta dok s ekrekeri ne osuse i ne dobiju zlatnu boju.

Ovaj recept je varijanta starog recepta “Krekeri s orasima i suncokretom.” 🙂