Tradicionalno jelo u severno africkim i srednje istocnim drzavama. U prevodu znaci “all mixed up” ili “sve pomesano”. Postoji vise verzija ovog jela, o ova najednostavnija se poklapa s pravilima ZK. Brzo se pravi i zasitno je. Po nasem ovo je “sataras s pecenim jajima”.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • maslinovo ulje za przenje
  • 2 cena belog luka
  • 1 velika crvena paprika
  • 1/2 kg svezeg paradajza ili konzerva paradajza
  • po zelji jedna ljuta papricica
  • sol i biber
  • 1 kasikica Harissa zacina ili paste
  • 1 kasikica dimljene crvene paprike
  • malo stevie ili ertiritola – po zelji, ako je paradajz kiseo
  • 4-5 jaja
  • sveze persunovo lisce za posipanje

Priprema:

Crni luk iseci na tanke kriske. Papriku iseckati na tanje trakice.

Svezi paradajz prvo na kratko staviti u kipucu vodu zatim u hladnu da se skine kozica. Naseckati ga na kockice.

Ako nemate svezi paradajz moze se korisiti i konzervirani. Meni je fin cherry paradajz u koznervi.

U tiganju na maslinovom poprziti crni luk, naseckanu papriku i po zelji ljutu papricicu.

Prziti 5-7 minuta pa dodati naseckan paradajz, sitno naseckan beli luk i harissu.

Posoliti, pobiberiti i ako je paradajz kiseo dodati malo stevie ili eritritola.

Sve zajedno krckati oko 20 minuta da se paradajz ukuva i tekucina ispari.

Pred kraj dodati kasikicu dimljene crvene paprike.

Zatim napraviti pomocu varjace udubljenja i pazljivo razbiti jaja.

Tiganj poklopiti poklopcem i kckati dok se jaja ne ispeku, 5-10 minuta, zavisi kakva jaja volite.

Gotovo jelo posuti svezim seckanim persunovim liscem.

Malo sam promenila kolicinu sastojka no pravila sam prema ovom receptu.

Servirala sam uz peciva iz mikrovalne.