U LCHF i Zelenoj Kuri izbegavamo kupovne gotove proizvode i gledamo sta god mozemo da napravimo u domacoj verziji 🙂 Kupovna pasteta sa razlogom je na samom vrhu proizvoda koje bi SVI trebali izbegavati. Domace pastete laku se prave i neuporedivo su zdravije. Ujedno su domace pastete i ekonomicni recepti jer u njima mozete iskoristiti ostatke kuvane piletine.
Sastojci:
- 350 grama svezeg pileceg belog mesa ili oko 200 grama kuvane piletine
- 2 kuvana jaja
- malo supe od kuvanja piletine
- 2 kasike maslaca/putra
- 1/2 manje glavice crnog luka
- sok od 1/2 manjeg limuna
- 1 kasikica senfa bez secera (Dijon, Alnatura)
- sol, biber, beli luk u prahu
- 1/2 kasikice sitne crvene paprike
- zacini po zelji – persun, vlasac, tamjan (timijan/majcina dusica), zalfija…
Priprema:
Pilece meso skuvati u posoljenoj vodi i ohladiti. Sacuvati supu. Takodjer se moze iskoristiti kuvano meso iz supe. Jaja tvrdo skuvati, ohladiti i oguliti. Maslac otopiti u dzezvici. Luk sitno iseckati.
Sve sastojke izmiksati u multipraktiku ili staviti u posudu pa usitniti stapnim mikserom. Dodavati pilecu supu do zeljene gustoce. Takodjer se moze dodati malo domaceg majoneza.
Pastetu drzati u posudi sa poklopcem u frizideru.
Dok kupovne pastete i nakon par godina izgledaju isto, meni se domace pastete u frizideru svrdnu pa sutradan dodam malo sacuvane supe i kratko izmiksam.
Ovo je osnovni recept po kojem sam pocela praviti ovu pastetu 🙂
Domaca pasteta se odlicno uklapa u ovaj slani rolat 🙂
Procitajte vise o kupovnim pastetama na blogu “Istine i lazi o hrani” 🙂