pasteta-002

U LCHF i Zelenoj Kuri izbegavamo kupovne gotove proizvode i gledamo sta god mozemo da napravimo u domacoj verziji 🙂 Kupovna pasteta sa razlogom je na samom vrhu proizvoda koje bi SVI trebali izbegavati. Domace pastete laku se prave i neuporedivo su zdravije. Ujedno su domace pastete i ekonomicni recepti jer u njima mozete iskoristiti ostatke kuvane piletine.

Sastojci:

  • 350 grama svezeg pileceg belog mesa ili oko 200 grama kuvane piletine
  • 2 kuvana jaja
  • malo supe od kuvanja piletine
  • 2 kasike maslaca/putra
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • sok od 1/2 manjeg limuna
  • 1 kasikica senfa bez secera (Dijon, Alnatura)
  • sol, biber, beli luk u prahu
  • 1/2 kasikice sitne crvene paprike
  • zacini po zelji – persun, vlasac, tamjan (timijan/majcina dusica), zalfija…

Priprema:

Pilece meso skuvati u posoljenoj vodi i ohladiti. Sacuvati supu. Takodjer se moze iskoristiti kuvano meso iz supe. Jaja tvrdo skuvati, ohladiti i oguliti. Maslac otopiti u dzezvici. Luk sitno iseckati.

Sve sastojke izmiksati u multipraktiku ili staviti u posudu pa usitniti stapnim mikserom. Dodavati pilecu supu do zeljene gustoce. Takodjer se moze dodati malo domaceg majoneza.

Pastetu drzati u posudi sa poklopcem u frizideru.

Dok kupovne pastete i nakon par godina izgledaju isto, meni se domace pastete u frizideru svrdnu pa sutradan dodam malo sacuvane supe i kratko izmiksam.

Ovo je osnovni recept po kojem sam pocela praviti ovu pastetu 🙂

Domaca pasteta se odlicno uklapa u ovaj slani rolat 🙂

pasteta-004

pasteta-005

Procitajte vise o kupovnim pastetama na blogu “Istine i lazi o hrani” 🙂

Advertisements